1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Zgodovina kajaka v Krškem

 

KRŠKO JE ŠE VEDNO TESNO POVEZANO Z REKO SAVO. TAKO SE JE TUDI KAJAKAŠTVO ZAČELO TU ŽE ZELO ZGODAJ. NEKAJ ČOLNOV SANDOLINOV SO IMELI TU ŽE OKOLI LETA 1930.

 

Morda kot zanimivost, da je bila 1. kajakaška regata na reki Savi od Brežic do Zagreba daljnega leta 1931.

 

Po koncu druge svetovne vojne je država poskušala kajakaštvo v Krškem načrtno razvijati. Žal je ostalo le  pri poskusih. V letih, ki so sledila so v Krškem nekajkrat po Savi nosili štafeto mladosti. Po letu 1981 so začeli resno razmišljati o tem, do bi ustanovili klub. Leto 1982 so se odpravili no Titov grob s kajaki. Potovanje do Beograda je trajalo l0 dni. Po tej akciji se je kajakašem pridružilo veliko ljudi iz Krškega. 1984 so se odločili, do se osamosvojijo izpod  športnega društva Partizan Krško in 20.1.1984 so ustanovili KKK Krško. Ustanovitelji so bili: Franc Bračun, Janko Lubi , Janko in Marijo Bednaršek, Branko Virant,  Dušan Merhar, Zdravko Jaklič,Marjan Novak in Jože Levičar. Od tega leta so tudi člani Kajakaške zveze Slovenije. Udeleževali so se cele vrste tekmovanj doma in v tujini. Mladi kajakaši Darko Petrovič, Gašper Rostohar, Matjaž Novak, Branko Naraglav, Simon Andrejaš, Darko Tkavc, Eugen Komočar so dosegali lepe rezultate. Za to sta bila zaslužna trenerja Jože Levičar in Janko Lubi. V klubu je delovalo tudi dobro zastopanje turistična sekcija.

 

Zaradi uspehov in požrtvovalnega dela so v teh letih za darilo dobili tudi kombi, ki jim je dobro služil. Žal se je z izgradnjo savske elektrarne pri Krškem Sava v Krškem postala mirna potopili so tudi Jermanove skale, kjer so v preteklosti organizirali večino tekmovanj. Tudi prebivalci Krškega so se prireditev ob Jermanovi skali navadili in  so jih množično spremljali. KKK Krško je v svojem 30 letnem obstoju, ki ga praznuje letos,  žal preživel nekaj nesreč, dobil pa tudi veliko nagrad in pohval.

 

Po smrti Darka Petroviča leta 1993 klub ni bil aktiven do poletja 2006, ko so pobudo prevzeli mlajši (Gašper Roštohar, Matej Malus in predsednik kluba Aleš Zorko) in izvedli 3 tedenske šole kajaka, na katerih so pridobili prvih 10 članov. Trenirali so v izposojenih kajakih Kajakaške zveze Slovenije.

 

Že naslednje leto 2007 je Tilen Bogovič osvojil na državnem prvenstvu za mlajše dečke srebrno medaljo v kajak spustu klasika. V letu 2009 je bil Emanuel Brumen 4. na državnem prvenstvu starejših dečkov v spustu.

 

Kajak kanu klub Krško se ukvarja tako s kajakom na divjih vodah (slalom, spust) kot v kajaku na mirnih vodah, ki se danes imenuje kajak sprint. Krški kajakaši so sicer redni udeleženci tekem za DP in slovenski pokal, kjer se redno uvrščajo na zmagovalne stopničke.

 

Danes ima klub lastno opremo in čolnarno, vendar si želimo in upamo na postavitev nove čolnarne ob Savi v Brestanici ali v Krškem pod mostom, kar bi bilo idealno zaradi možnosti postavitve enostavne slalomske proge in treningov na njej.

 

V klubu trenira redno 24 kajakašev in kajakašic starih od 7 do 18 let.

 

V lanskem letu je KKK Krško organiziral DRŽAVNO PRVENSTVO ZA MLAJŠE KATEGORIJE V KAJAK KANUJU DIVJE VODE – SPUST SPRINT, letos pa šteje tekmovanje za slovenski pokal divje vode in skupni slovenski pokal (divje in mirne vode).

 

 

 

Social

Obiščete pa nas lahko tudi na socialnem omrežju kjer boste najhitreje našli najnovejše informacije!